poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Mielone na patyku

Mielone na patyku to taka moja propozycja mięsna na grilla lub do wykonania w domu na patelni grillowej tak jak zrobiłam to ja.
Do tego mięska polecam również sałatkę  (przepis) , która świetnie pasuje w duecie z mięsem mielonym.

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki bułki tartej ( w razie gdy masa mięsna jest zbyt rzadka)
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

patyczki do szaszłyków

Wykonanie
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać wraz z mięsem na gładką masę.
Z mięsa formować podłużne kotlety i w każdy wsunąć patyczek do szaszłyka.
Grillować na grillu lub na patelni grillowej.
Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym








mielone na patyku





7 komentarzy:

  1. Świetny sposób na inne podanie kotlecików mielonych. Smakowity przepis i ta sałatka. Pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ci wyszły. Lubię takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kotleciki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygladają! Super na grilla - z pewnoscią niejedną osobę zaskoczy taki sposób podania

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna odmiana dla trzdycyjnych mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe podanie :) Urozmaicenie dla tradycyjnych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój syn kocha takie patyczaki, tak je nazywa :)

    OdpowiedzUsuń