niedziela, 30 sierpnia 2015

Pstrąg pieczony w piekarniku

Komu rybkę?
Pstrąg to jedna ze smaczniejszych ryb. Jednak moje chłopaki za rybami zbytnio nie przepadają , chyba, że jest to łosoś,. Jednak ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Przygotowanie tej ryby nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować.
Można podać z frytkami, lub pieczywem.

Składniki:
4 świeże pstrągi
4 łyżeczki masła
2 łyżeczki posiekanego koperku
sok z cytryny
1 cytryna
sól
pieprz cytrynowy
oliwa

Pstrągi umyć, oprószyć solą i pieprzem z wierzchu i w środku ryby.
Skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła wymieszanego z koperkiem. Na każdej rybie ułożyć plasterek cytryny.Tak przygotowane pstrągi ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Skropić je oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 -25 minut.

pstrąg pieczony w piekarniku

4 komentarze:

  1. Zdrowo i smacznie :)
    Pstrągi uwielbiam, więc z chęcią skusiłabym się na taką rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczęstowałbym sie taką jedną rybką...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochamy pstrąga a już szczególnie pieczonego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie upieczona, bardzo apetyczna ryba:)

    OdpowiedzUsuń