wtorek, 25 sierpnia 2015

Scones z malinami -angielskie bułeczki

Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne angielskie bułeczki scones.
Nie wymagają drożdży, wyrastania, a są puszyste, miękkie i smaczne. Świetnie smakują z masłem i dżemem malinowym, oczywiście tej domowej roboty.

Składniki:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
125 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę malin

Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, pokrojone masło i  wymieszać ręką tak jak na kruszonkę. Mleko wymieszać z jajkami i wlać do miski z suchymi składnikami.
Wymieszać wszystko łyżką , po czym wsypać maliny i jeszcze raz wymieszać ciasto.
Stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Uformować rękoma placek o grubości  2,5 -3 cm.
Wycinać ostrą metalową foremką kółka o średnicy około 7-8 cm
Na blaszkę wyłożoną papierem układać wykrojone bułeczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 10-15 minut.
I już mamy wspaniałe bułki na śniadanie

Inspiracja donalskehan.com


scones bułki z malinami

10 komentarzy:

  1. Pysznie je zrobiłaś. Poproszę na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maliny mam i malinki mogę robić. Bułeczkę posmakować wieczorem zawsze przyjemnie. Coś z tego na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha - bym sobie teraz taką babeczkę wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajne bułeczki z malinami na wynos poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. scones są świetne, najszybsze pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam je! Z malinami to czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. owszem sa bardzo dobre. polecam również z innymi dodatkami...!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatki do tych bułeczek mogą być dowolne.

      Usuń