niedziela, 20 września 2015

Proste ucierane ciasto ze śliwkami

Dzisiaj jak zawsze w sobotę wybrałam się na targ po warzywa i owoce. Kupiłam bardzo smaczne węgierki, a ponieważ bardzo lubię piec ciasta szybkie i ucierane to upiekłam ze śliwkami.
Ciasto to zawsze się udaje i jest wilgotne i bardzo smaczne.
Jednak dla moich łakomczuchów taka mała tortownica to jest mało.
Chyba jutro pomyślę i jeszcze coś upiekę.

Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru + 2 łyżki
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć i każdą podzielić na dwie połówki oraz usunąć pestkę.
Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać mleko i  przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto do formy  i  ułożyć połówki śliwek skórą do dołu.Posypać wierzch ciasta 2 łyżkami cukru.
Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.



ciasto ze śliwkami


9 komentarzy:

  1. Podaje Pani bardzo piękne i dobre przepisy i chętnie tu codziennie zaglądam. Ten przepis może wykorzystam bo jest zasięgu moich umiejętności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ puszyste! Pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ucierane ciasta nie dość że szybko się je robi to smakują wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha wlasnie delektuje sie nim

    OdpowiedzUsuń