wtorek, 8 września 2015

Zupa cygańska

Dzisiaj coś dla amatorów zup.
Zrobiło się chłodno, szaro, buro i ponuro. Jesień przyszła, a wraz z nią u mnie będzie więcej zup.
Coś na rozgrzewkę i zaspokojenie głodu po powrocie ze szkoły dzieciaków.
Zupę gotuję zawsze na dwa dni, a na drugi dzień jest oczywiście jeszcze bardziej smaczniejsza.
Dzisiaj gościła u mnie zupa cygańska.

Składniki:
4 średnie ziemniaki
1 czerwona duża papryka
1 papryka pomarańczowa mała
1 cebula
4 pomidory
1 łyżka smalcu  (taki domowej roboty, lub masła)
140 g wędzonego boczku
2 kiełbasy śląskie
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
pieprz mielony
sól
natka pietruszki

Na patelni rozgrzać  smalec i  podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,należy ją zeszklić.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory obrane ze skóry i pokrojone drobno i smażyć około 6 minut, po czym dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, podlać 1 szklanką wody i chwilę dusić.
W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek, sól , liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy, ketchup, doprawić solą i pieprzem. Pogotować chwilę.
Na sam koniec gotowania  dodać posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego

zupa cygańska


2 komentarze:

  1. Bardzo dużo psianek :) Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń