wtorek, 29 września 2015

Zupa paprykowa

Ostatnio mam fazę na zupy. Chyba związane jest to trochę z pogodą. Talerz ciepłej zupy na rozgrzewkę zawsze jest dobry.
Zupa paprykowa na wywarze z mięsa jest naprawdę rewelacyjna. Nawet moja wnusia 1,5 roczna zjadła ze smakiem babciną dobrą zupę.
Ja ze względu na dzieci nie robiłam zbyt pikantnej, ale Wy możecie doprawić według własnych potrzeb.

Składniki:
1 kość szyja z indyka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 średnie ziemniaki
2 średnie czerwone papryki
400 g  tomatery (sos pomidorowy)
1 cebula
200 ml kwaśnej śmietany
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
płatki chilli
sól
pieprz


Do garnka włożyć szyję z indyka i zalać 3 litrami wody dodać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać liść laurowy , ziele angielski , sól .  Gotować do miękkości warzyw. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle po czym dodać paprykę drobno pokrojoną i chwilę smażyć wlać do garnka z zupą. Wlać tomaterę doprawić chilli, solą i pieprzem .Gotować około 7 minut .
Ja śmietanę dodaję już na talerzach.

zupa paprykowa


5 komentarzy:

  1. Takiej paprykowej nie znałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy, więc Twoja paprykowa byłaby kolejnym zupowym przebojem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Papryka jest bardzo aromatyczna :) Zupa musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam zupy paprykowej :(

    OdpowiedzUsuń