środa, 28 października 2015

Gulasz z serc indyczych

Pewnie są  w naszym gronie miłośnicy podrobów i ich przeciwnicy.
Ja należę do tej pierwszej grupy. Lubię wątróbkę, żołądki  czy serca.
Gulasz z wątróbek indyczych pokazywałam Wam już na blogu (przepis), a dzisiaj gulasz z serc indyczych.

Składniki
500 g serc indyczych
2 szklanki rosołu drobiowego
2 średnie cebule
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta płatków chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Serca oczyścić  i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło lekko zeszklić cebulę dodać serca i smażyć stale mieszając, aby je lekko zrumienić. Całość podlać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Jak serca będą miękkie doprawić solą, pieprzem , płatkami chilli  i majerankiem. Pogotować 2 minuty.
Sos zagęścić rozpuszczając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody.
Całość zagotować.
Podałam z ziemniakami.

gulasz z serc indyczych

11 komentarzy:

  1. Lubię taki gulasz od czasu do czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja jeszcze nie robiłem z podrobów indyczych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wątróbkę zjemy ale serduszka już tak mniej lubimy :) Raczej mamy doświadczenia z twardymi i żylastymi serduchami xD

    OdpowiedzUsuń
  4. moi rodzice to wielcy fani podrobów! :) Ten gulasz byłby dla nich idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow moje ulubione połączenia :) Dzięki za inspirację jutrzejszego obiadu

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziwia nmnie wpisy? Albo twoj przepis smakuje albo nie. Takie bzdury pisza niektorzy,ze zal mi ich. Chyba pomylili strone. Niech ida na randkowe strony. Twoje przepisy mi smakuja i dzieki za nie. Jestes dla mnie nauka i swietna mistrzynia w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Bo szukam przepisu i twoje mi zawsze smakuja. Po co te bzdurne dyskusje ? Dziekuje za to co dajesz. Mariola.Nie umiem sie zalogowac na twoja strone.

      Usuń