piątek, 16 października 2015

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane uwielbiam. U mnie w domu część osób je je ze śmietaną i cukrem. Taki właśnie smak pamiętam z dzieciństwa. Mąż i starszy syn uwielbiają z sosem pieczarkowym.
Jednak nie bardzo lubię trzeć na tarce ziemniaki, a więc wypróbowałam sposób tarcia na tarce o grubych oczkach.
Rewelacja i od tego momentu zawsze tak robię. Mniej pracy , a smak pozostał taki sam.

Składniki
1 kg  ziemniaków
2 jajka
1 cebula
3 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę drobno posiekaną,doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placki i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron.
Podawać polane sosem pieczarkowym lub śmietaną .



Sos
1 duża cebula
250 g pieczarek
250 ml śmietany słodkiej
sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra
2 łyżki masła klarowanego

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka,
dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Chwilkę smażyć aż sos stanie się gęsty.

placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam to danie! Sto lat odkąd go nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze trę na dużych oczkach, szybko a placki są bardzo chrupiące:)

    OdpowiedzUsuń
  3. treściwy posiłek na te zimne dni :) uwielbiam placki ziemniaczane !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ten talerz nieziemska wygląda i kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dawna mamy ochotę na placki ziemniaczane i zaplanowałyśmy sobie je na ten weekend :P

    OdpowiedzUsuń