poniedziałek, 9 listopada 2015

Ananasek

Ostatnio trochę mniej piekę, ale czasami chce się coś słodkiego.
Polecam Wam wspaniałe ciasto Ananasek z przepisu s. Anastazji, ale z małymi moimi poprawkami.
Dodałam dodatkowo mleko do budyniu, bo na taką wielkość blachy jeden budyń i sam sok to zdecydowanie mało. I to była bardzo dobra decyzja, bo wyszło super.
Polecam Wam również ciasto Smakosz, które także  jest rewelacyjne .

Składniki

Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 35 minut.

Masa budyniowa
1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy (dałam dwa budynie + 1 szklankę mleka)

Z puszki ananasów odlać sok ( u mnie było 3/4 szklanki soku) , który wlać do garnka, dodać pół szklanki mleka, a w pozostałym mleku rozrobić budyń i ugotować budyń.
Po ugotowaniu wymieszać z pokrojonym ananasem i przestudzić.

Beza
1/2 szklanki białek (mi wyszło 4 białka)
1/2 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodawać stopniowo cukier.
Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką.

Składanie ciasta:
Na upieczony biszkopt wlać ugotowany budyń i wyłożyć pianę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż piana z wierzchu będzie miała złoty kolor.
Inspiracja Ciasta s.Anastazji


ananasek



12 komentarzy:

  1. takiej wersji ciacha nie miałam okazji jeszcze jeść.. wygląda na puszyste i smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto :-) jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasta z ananasem, wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z moich ukochanych ciast, a Twoje wygląda naprawdę rewelacyjnie. :D :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :) My nie lubimy jednak ananasa z puszki :P

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię ananasa, więc chętnie spróbowałabym takiego ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawe ciasto :) takiego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam o nim same dobre rzeczy- wygląda zachęcająco- więc pora się skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. znam ten placek ; ja zamiast budyniu śmietankowego daję budyń cytrynowy ,w smaku jest inny ,moim zdaniem lepszy ,polecam

    OdpowiedzUsuń