niedziela, 22 listopada 2015

Pierś z kurczaka pod pierzynką

Pierś z kurczaka to wiele możliwości . Można przygotować ją na tysiące sposobów. Jak już wiecie moja rodzinka należy do mięsożerców i dlatego tak dużo jest na moim blogu przepisów na dania mięsne.
Możecie je wszystkie znaleźć tutaj
Pewnie będzie ich z czasem dużo więcej.
Dzisiaj pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką. Bardzo pyszne i szybkie do zrobienia mięso. Do tego podałam pieczone ziemniaki i surówkę z sałaty z jogurtem

Składniki
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 małe cebule
8-10 małych pieczarek
3 łyżki majonezu
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś podzielić na dwa kotlety.
Delikatnie rozbić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy kotlecik oprószyć solą i pieprzem , a następnie posmarować majonezem.
Na majonezie ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Na sam wierzch ułożyć starty żółty ser.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Mięso powinno być białe po upieczeniu.
Podawać gorące

pierś z kurczaka pod pierzynką

7 komentarzy: