wtorek, 1 grudnia 2015

Torcik makowy bez mąki

To moja propozycja na makowiec bez mąki. Taki sobie torcik ozdobiony cukrem pudrem.
Upiekłam na spróbowanie i już wiem, że warto, bo jest bardzo szybki do zrobienia i chyba smaczny skoro zniknął bardzo szybko z talerza.
Jak się ma w domu trzech łasuchów, a ja czwarta to tak jest z tymi ciastami.  A zapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto wpada córcia i zięć i moja mała wnusia.
Lubię jak jest nas dużo, bo wtedy jest tak rodzinnie, gwarno i pełna chata.

Składniki:
150 g masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 białka
200 g zmielonego maku
45 g posiekanej skórki cytrynowej  kandyzowanej

cukier puder do oprószenia ciasta

Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową i  wszystko razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej.
Delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki.
Zródło gazeta Ciasta i Torty

tort makowy bez mąki



22 komentarze:

  1. Fajny, nieskomplikowany przepis i pysznie wygląda na dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ładny wzorek :) Moja babcia taki robi zamiast makowca na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na świąteczne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda :)

    Zapraszam do konkursu na moim blogu!

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki nieskomplikowany i na pewno smaczny!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale sprytnie go udekorowałaś! Pięknie :) I na pewno smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  7. zapisane! :) w dzieciństwie nienawidziłam wypieków z makiem, a teraz bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam niedawno podobny i upiekę go też na Wigilię zamiast tradycyjnego makowca:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mam ochotę na makowca :) ten wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałyśmy ten przepis już kiedyś i bardzo nas zaciekawił :) My kochamy mak :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuje go do zrobienia na święta :)

    OdpowiedzUsuń