sobota, 16 stycznia 2016

Zupa z ryżem i pieczarkami

Za oknem wreszcie zima. Pięknie nasypało śniegu. Wszystko otuliło się puchową pierzynką.
Nie bardzo lubię zimę, bo jest zimno, ale kocham ten krajobraz zimowy. Taki bajkowy.
Pamiętam jak byłam mała  to któregoś roku nasypało tyle śniegu, że chodziło się jak w labiryncie między zaspami. Teraz dzieciaki czekają na śnieg i kiedy tylko spadnie to jest wielka frajda.
Na rozgrzanie przygotowałam gorącą zupkę.

Składniki
500 g kości schabowych
2 średnie marchewki
3 gałązki selera naciowego
1 mały por
2 średnie pasternaki
1 kawałek selera
100 g pieczarek
100 g ryżu
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
szczypta ostrej papryki
1 liść laurowy

Do garnka włożyć umyte kości zalać wodą i pogotować chwilę.
Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki pokroić  w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać liść laurowy i przecier pomidorowy.
Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie.
Zupę można podać ze śmietaną.


zupa z ryżem i pieczarkami



7 komentarzy:

  1. Super zupka :-) idealna na zimowe obiadki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zupa, na pewno rozgrzeje po saneczkowych szaleństwach ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozgrzewająca, idealna na tą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, zrobię bo dawno nic nie robiłem z uczuciem

    OdpowiedzUsuń