poniedziałek, 15 lutego 2016

Cannelloni z mięsem

Cannelloni zapiekane z mięsem mielonym to bardzo smaczne i sycące danie rodem prosto ze słonecznej Italii.
Taką mam wielką ochotę pojechać tam, gdzie jest ciepło, wygrzać się na słonecznej plaży. Spróbować smakołyków. No dobra rozmarzyłam się , ale marzenia nic nie kosztują i każdemu wolno marzyć.
Mam jednak nadzieję, że kiedyś one się spełnią.
Jednak trzeba powrócić do rzeczywistości i walczyć z chorobą, gotować, piec i cieszyć się życiem.
Nie narzekać, bo nie warto, a do wszystkiego podchodzić z uśmiechem na ustach.

Składniki
250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)

Farsz miesny
500 g mięsa mielonego
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Łyżeczką napełniać rurki makaronu.
Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz z patelni pozostały ze smażenia mięsa i układać na nim rurki makaronowe wypełnione mięsem.

Sos
1 puszka pomidorów
200 ml kwaśnej śmietany
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
bazylia

dodatkowo
150 startego żółtego sera

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w kubeczku i zalać makaron.
Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Zdjąć folię i posypać całość startym serem. Piec ponownie bez przykrycia do momentu zapieczenia się sera.

cannelloni z mięsem


8 komentarzy: