niedziela, 28 lutego 2016

Pieczeń z kapustą pekińską

Dzisiaj nie miałam zupełnie pomysłu na obiad, ani ochoty, żeby coś zrobić. Totalne lenistwo mnie opanowało. Też macie takie dni?
Jednak rodzinka głodna i obiad musi być. I wiecie, że zrobiłam bardzo szybką, smaczną pieczeń z mięsa mielonego i kapusty pekińskiej.
Do tego ziemniaki , ogórek konserwowy i cóż można więcej sobie życzyć.
Jeśli macie ochotę na takie mięso to zapraszam po przepis

Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 mała główka kapusty pekińskiej
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
pieprz
natka pietruszki


Do miski włożyć mięso,  poszatkowaną drobno kapustę pekińską oraz pozostałe składniki.
Wszystko wyrobić na gładką masę.
Do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową wyłożyć masę mięsną, ubijając ją w formie.
Piec w 180 stopniach C do momentu aż z wierzchu mięso będzie rumiane. U mnie trwało to około 45 minut.
Po wyjęciu posypać natką pietruszki.
Podawać na ciepło lub zimno ze swoim ulubionym sosem.

pieczeń z kapustą pekińską


5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł,nie jadłam pieczeni z kapustą pekińską:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pieczenie z mięsa mielonego :) fajny pomysł z dodatkiem kapusty pekińskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to ciekawe ! Nigdy czegoś takiego nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń