czwartek, 25 lutego 2016

Zapiekanka ziemniaczana z pieczonym mięsem

Jeśli zostanie Wam pieczone mięso z obiadu to możecie go wykorzystać właśnie w takiej zapiekance.
Do tego parę dodatkowych składników i będziecie mieli pyszny obiadek.
Ja ostatnio jestem miłośniczką tego typu obiadów. nakładam do naczynia, wsuwam do piekarnika i gotowe.
A inne moje zapiekanki, których się uzbierało na blogu już bardzo dużo możecie znaleźć tutaj

Składniki
6 średnich ziemniaków
250 pieczarek
około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę)
1/2 puszki pomidorów
200 ml śmietany
1 por
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego
50 g startego żółtego sera
gałka muszkatołowa

Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej na szatkownicy) Włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Na koniec doprawić je solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pora pokrojonego w plasterki.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć jedną cienką warstwę ziemniaków, warstwę pieczonego i pokruszonego mięsa, podsmażone pieczarki, ponownie cienką warstwę ziemniaków.
Następnie wykładamy usmażonego pora, warstwę ziemniaków.
Śmietanę wymieszać w kubeczku z pomidorami, doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę.
Całość posypać startym żółty serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pierwsze 30 minut pieczenia zapiekankę nakryć folią aluminiową, a następnie sprawdzić patyczkiem czy ziemniaki są miękkie. Wtedy należy odkryć i piec do momentu aż ser będzie rumiany.

zapiekanka ziemniaczana z pieczonym mięsem

9 komentarzy:

  1. Zapiekanka do skonały pomysł na domowy obiad nawet jeśli brak nam czasu. Pyszny i szybki i chyba wszyscy lubią zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka zawsze robi dobre wrażenie wizualne i smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, nie sposób się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam pyszna. Aż się głodna zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam zapiekanki, w różnej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na taką zapiekankę zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń