sobota, 2 kwietnia 2016

Żeberka jarmarczne duszone

Dawno nie było mięsa, a więc czas nadrobić zaległości. Zrobiłam żeberka duszone w sosie z kiszonym ogórkiem. Polecam Wam, bo są rewelacyjne w smaku.
Do tego ziemniaki i surówka. Czyż nie jest to pyszny obiad?
Jeśli macie ochotę wypróbować żeberka przygotowane w inny sposób, ale równie smaczny to zapraszam tutaj
A na sobotni lub niedzielny obiad polecam poniższy sposób na żeberka


1 kg żeberek wieprzowych
2 duże cebule
5 ogórków kiszonych
2 łyżki mąki + 1 łyżka mąki
2 łyżki masła klarowanego
2 szklanki wody
sól
pieprz
słodka papryka

Żeberka podzielić na porcje, oprószyć solą i 2 łyżkami mąki .
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić mięso z dwóch stron.
W rondlu rozgrzać 1 łyżke masła i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać podsmażone żeberka, wlać wodę i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
1 łyżkę mąki rozrobić w małej ilości wody i wlać do mięsa, dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i dusić jeszcze z 5 minut.
Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką.

żeberka jarmarczne duszone

9 komentarzy:

  1. Pyszny sposób na żeberka! Na obiad idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórki kiszone mi szkodzą,więc niestety z przepisu nie skorzystam....:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze sto lat nie jadłam żeberek. Wielka szkoda, bo lubię ich smak. Ogórki kiszone to dla mnie nowość w takich przepisach. nigdy nie jadłam i nie próbowałam ich duszonych z żeberkami. Hmm - cieka jestem smaku. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tez dawno nie jadłam żeberek :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos z kiszonym ogórkiem brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten przepis na pewno wykorzystamy.Duszone,z dodatkiem kiszonego ogórka - pysznie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest dla mnie przysmak mam w lodówce czekają na duszenie wg. tego przepisu. Dziękuję zrobię takie.

    OdpowiedzUsuń