wtorek, 3 maja 2016

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

Polędwiczka to mięso bardzo delikatne i szybkie w obróbce. Nie wymaga zbyt długiego smazenia czy duszenia. Dzisiaj przygotowałam ją w sosie musztardowym. Na blogu możecie również znaleźć polędwiczkę miodowo-musztardową.
Do mięska polecam sałatkę z pomidorów, ryż lub ziemniaki i obiad gotowy.
Szybko i smacznie, polecam


Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
200 ml śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w plastry około 1,5 grubości.
Każdy plaster rozgnieść ręką. Oprószyć solą, pieprzem i zrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron.
Po zarumienieniu wlać 1/2 szklanki wody, przykryć mięso i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i wlać na patelnie z mięsem. Smażyć chwilkę.

polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

6 komentarzy:

  1. robiłam podobną, bardzo dobre mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tak przygotowane mięso. Pyszne i świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Plędwiczki są pyszne ! I ten sosik też rewelacyjnie do nich pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku! Ale kusisz. A jak tak lubię polędwiczki. Sos musztardowy idealnie pasuje do tak delikatnego mięska. Pozdrowionka serdeczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Białe sosy z mięskiem zawsze lubiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A na moim ryneczku też można dostać polędwiczki z małych naszych masarni. Kupię i zrobię. Wrócę i napiszę jak smakowła

    OdpowiedzUsuń