wtorek, 24 maja 2016

Szynka duszona w sosie

Dzisiaj był wreszcie przedsmak lata. Cieplutko i przyjemnie, a ja zapraszam na kolejne mięsne danie, które  pojawiło się na moim blogu. Szynka duszona w sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy  lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy
I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie.

600 g szynki wieprzowej
2 średnie cebule
2 szklanki wody
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
sól
pieprz
natka pietruszki

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem/
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać mięso i zrumienić je lekko z dwóch stron, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Mąkę wymieszać z wodą i wlać do rondla, kiedy mięso będzie już miękkie. Doprawić solą, pieprzem i zagotować aż sos zgęstnieje.
Posypać natką pietruszki i wymieszać.

szynka duszona w sosie

7 komentarzy:

  1. tradycyjne,smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż nabrałam ochoty na takie jedzonko. Szynka wygląda wspaniale. A jaki apetyczny sos. Mniam :) Domowe obiadki najlepsze. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mięsko, taką szyneczkę chętnie bym teraz zjadła na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co tu komentować wystarczy sięgnąć jak kupię szynkę

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się piecze. Smak sosiku rewelacja!

    OdpowiedzUsuń