środa, 18 maja 2016

Tortellini zapiekane z szynką

Szybka zapiekanka z tortellini , szynki i pomidorów. Smaczna, mało pracy. Polecam Wam na obiad, kiedy Was dopadnie dzień lenia. Tak, właśnie nie chce mnie opuścić ta bestia. Zadomowiła się u mnie ostatnio. Może z nadejściem słoneczka za oknem i ciepłych dni pójdzie sobie ten straszny leń.
Na blogu znajdziecie również sałatkę z tortellini, a przepis znajdziecie tutaj

Składniki
250 g tortellini
200 ml śmietany
150 g szynki
2 średnie pomidory
150 g żółtego sera
sól
pieprz
koperek

Tortellini ugotować i odcedzić na sicie.
Wyłożyć do naczynia do zapiekania, szynkę pokroić w kawałki i posypać tortellini.
Pomidory pokroić i ułożyć na zapiekance. Śmietanę wymieszać z solą , pieprzem i polać wierzch zapiekanki.
Ser pokroić w plastry i przykryć całość tortellini.
Piec w 180 stopniach C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni
Podawać posypaną koperkiem

tortellini zapiekane z szynką

5 komentarzy:

  1. lubię tortellini zapiekane najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tortellini w wersji zapiekanej chyba jeszcze nie jadłam. Najwyższy czas spróbować. Pysznie się to danie prezentuje. Na obiadek - idealne. Pozdrawiam serdecznie! :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ma być śmietana? Słodka? Czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń