poniedziałek, 20 czerwca 2016

Kaczka z chrupiącą skórką

Pewnie wielu z Was lubi smak kaczki. Dzisiaj przygotowałam ją z chrupiącą skórką, pieczona w całości. Taki obiad przygotowałam dla moich rodziców. Mieszkają daleko i z tego powodu bardzo rzadko ich widuję. Ponieważ mój tato jest miłośnikiem pieczonego mięsa to trafiłam w dziesiątkę.
Bardzo wszystkim smakowała. Sposób przygotowania bardzo prosty, ale efekt końcowy doskonały.
Polecam Wam również.

Składniki
1 kaczka pekińska
1 jabłko
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Do garnka wlać około 2 litrów zimnej wody i wsypać 1,5 łyżki soli. Wszystko wymieszać i zanurzyć kaczkę. Moczyć ją tak około 1 godziny, od czasu do czasu obracając.
Następnie wyciągnąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszać sól i pieprz i dokładnie natrzeć kaczkę z każdej strony po czym dokładnie wysmarować oliwą z oliwek. Jabłko przekroić na dwie części i wsunąć do środka kaczki.
Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po około 40 minutach obrócić kaczkę , posmarować pędzelkiem wytopionym tłuszczem i ponownie piec zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Piec około 2 godzin co jakiś czas smarując mięso wytopionym tłuszczem.
Kaczka po upieczeniu powinna być rumiana.

kaczka z chrupiącą skórką

3 komentarze:

  1. u mnie też tak moczy się kaczuszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna! :) Ale pięknie się wypiekła. Dawno takiej nie jadłam. Mniam, ale kusi. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja lubię kaczkę..szkoda że tak ciężko dostać taką świeżą,wiejską ..

    OdpowiedzUsuń