niedziela, 19 czerwca 2016

Truskawkowa pianka

Sezon truskawkowy cały czas trwa i dlatego mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami bez pieczenia.
Delikatna pianka truskawkowa na spodzie z biszkoptów. Uwielbiam w upały takie ciasta na zimno z dodatkiem owoców i galaretki. Może i Wy skusicie się na takie pyszności i skorzystacie z mojego przepisu. Truskawki można zastapić malinami i będzie również bardzo smaczne.


Składniki
600 ml śmietany kremówki
500 g truskawek
cukier puder do smaku
7 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 galaretka pomarańczowa

Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkopty.
Część truskawek odłożyć , a resztę zmiksować wraz z cukrem na gładko.
Zagotować je na wolnym ogniu po czym zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać do truskawek. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem, a następnie dodać przestudzone truskawki.Wszystko wymieszać i wlać 1/2 na biszkopty.
Na powierzchni ułożyć całe truskawki i wlać pozostałą część truskawek.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na ciasto.


truskawkowa pianka



5 komentarzy:

  1. na upały świetne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho, mocno truskawkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Dziś zmiksowałyśmy ryż ugotowany na mleku z truskawkami, też użyłyśmy takiej masy do tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka delikatna. Wygląda jakby nic nie ważyła. Niebo na talerzu. Idealne ciasto na lato. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń