wtorek, 26 lipca 2016

Kalafior zapiekany w sosie musztardowym

Kalafiora najbardziej lubię takiego zapiekanego z serem. Na moim blogu znajdziecie już kilka propozycji przygotowania tego wspaniałego kwiatka. Polecam Wam kalafiora zapiekanego z pomidorami lub z serem.
Wspaniały dodatek do obiadu lub samodzielne syte danie. Obecnie na straganach można kupić wspaniałe dorodne kalafiory. Może i Wy się skusicie na takie danie.

Składniki
1 średni kalafior
400 g śmietany (dałam 18%)
2 łyżeczki czubate musztardy sarepskiej
sól
pieprz
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki startego sera grana padano

Kalafiora podzielić na różyczki i  ugotować w posolonej wodzie, ale na półtwardo.
Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę wymieszać z musztardą, solą i pieprzem.  Polać kalafiora, a następnie posypać wymieszanymi serami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż zapiekanka się zarumieni.

kalafior zapiekany w sosie musztardowym


4 komentarze:

  1. nie robiłam tak kalafiora, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W taki sposób jeszcze kalafiora nie robiłam :) musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafiora w sosie musztardowym jeszcze nigdy nie jadłam ! Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja najbardziej lubię kalafiora z bułką tartą smażonego na masełku, ale takimi zapiekankami nigdy nie pogardzę :) Z sosem musztardowym musi być pyszny :)))

    OdpowiedzUsuń