sobota, 9 lipca 2016

Malinowa fantazja

Wspaniałe ciasto z malinami. Biszkopt przełożony masą jogurtową, masą śmietanową i galaretką. W środku maliny. Możecie takie samo ciasto upiec również  z truskawkami.
Przygotowanie malinowej fantazji wymaga trochę pracy i czasu, ale smak powinien Wam to wynagrodzić.Polecam Wam również inne ciasto, które jest na moim blogu sernik na zimno z truskawkami


Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa jogurtowa
600 g jogurtu naturalnego typu greckiego
5 łyżeczek żelatyny
cukier puder według własnego smaku

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując.

Masa śmietanowa
600 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

Śmietanę  zmiksować z cukrem pudrem, ubijając na sztywno. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując

Dodatkowo
maliny
2 galaretki malinowe

Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dałam mniejszą ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody.

Polewa 
80 g czekolady mlecznej
80 g czekolady białej
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.

Składanie ciasta
biszkopt
masa jogurtowa
maliny
galaretka
biszkopt
masa śmietanowa
polewa czekoladowa



malinowa fantazja


4 komentarze: