poniedziałek, 26 września 2016

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik ten należy do tych "ciężkich" i jest bardzo smaczny. Idealny do herbatki czy kawy.
Ja jako wielbicielka wszystkich serników mogę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjny w smaku. Mleczko skondensowane nadaje mu zupełnie inny smak, Świetnie się kroi i z podanego przepisu wychodzi nam cała duża blacha wspaniałego ciasta.

1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy)
6 jajek
150 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej


Ser ucierać z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Masło roztopić i wystudzone wlać do sera. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i zmiksować, a następnie wlać mleko skondensowane zmiksować do połączenia składników. Wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę serową (jest rzadka).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 150 piec około 40 minut. Jak ciasto będzie rumiane wyłączyć piekarnik lekko uchylić piekarnik i pozostawić tam ciasto do wystudzenia.

Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody

Wszystko razem wymieszać
Polać ciasto po upieczeniu i wystudzeniu



sernik z mlekiem skondensowanym




2 komentarze:

  1. To musi być najlepszy sernik na świecie. Mleko skondensowane - mmm - uwielbiam! Sernik wygląda wspaniale. Taki prawdziwy, domowy. Palce lizać. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń