sobota, 21 stycznia 2017

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Nie ma nic lepszego, kiedy wracasz zmarznięta, a w garnku grzeje się pyszny kapuśniak na wędzonce. Rozgrzewający, sycący.... Na samą myśl leci ślinka :)
Ja uwielbiam podany z pieczywem.
Idealna zupa na chłodne zimowe dni.  Może i Wy skusicie się na talerz kapuśniaku.
Inne przepisy na zupy znajdziecie na blogu  w zakładce  ZUPY.

Składniki:
3 wędzone żeberka
500 g kiszonej kapusty
2 łyżki smalcu
6 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2,5 l wody
1 łyżka mąki
2 liście laurowe
2 płaskie łyżki majeranku
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Żeberka zalać wodą i gotować około 15 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.
do tego włożyć liście laurowe, ziele angielskie,i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.
Gotować około 15 minut, a następnie dodać kapustę kiszoną. Jeżeli jest ona zbyt kwaśna, można lekko przepłukać zimną wodą, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć smalec i gotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do zupy. Zagotować.

kapuśniak z kapusty kiszonej



2 komentarze:

  1. akurat kapuśniaku nie lubię, ale zimą super rozgrzewa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny. Bardzo lubię :)
    Super propozycja :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń