wtorek, 10 stycznia 2017

Zupa porowa z mięsem mielonym

Za oknem mróz, śnieg. W czasie takiej pogody najlepsza jest zupa na rozgrzewkę.
Dzisiaj zrobiłam porową z mięsem mielonym. Syta, smaczna i idealna na zimowe chłody.
Chociaż moja rodzinka nie jest miłośnikiem zup, to są jednak takie małe wyjątki, które zjadają z apetytem.
Przepisy na inne zupy znajdziecie w zakładce ZUPY
Polecam i Wam na obiad taką pyszną zupę.


500 g pora
2 łyżki masła klarowanego
2 l  bulionu mięsnego lub warzywnego
200 g pieczarek
400 g mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki sosu sojowego
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
200 g śmietany (dałam 18%)
sól
pieprz
1 liść laurowy
3 ziela angielskie



W rondlu rozgrzać masło klarowane i delikatnie zrumienić mięso. Doprawić je solą i pieprzem, a następnie dodać pokrojone w półplasterki pory. Wszystko razem wymieszać i smażyć około 5 minut stale mieszając.
Wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy i ziele angielskie, sos sojowy. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i już nie gotować.

zupa porowa z mięsem mielonym


1 komentarz: