poniedziałek, 29 maja 2017

Pieczone kulki ziemniaczane z serem

Pieczone kulki ziemniaczane w środku z serem. Ja użyłam sera gruyere, ale jeśli go nie macie możecie użyć innego.Świetny dodatek do obiadu. Smaczny i syty. Kuleczki podawać ze swoim ulubionym sosem.
Więcej przepisów na dania ziemniaczane znajdziecie w zakładce PRZEKĄSKI
Szczególnie polecam roladę ziemniaczaną w waflu



Składniki
1 kg ziemniaków
1 jajko
100 g sera gruyere
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Panierka
5 łyżek bułki tartej
1 łyżka startego parmezanu

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Dodać jajko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
Ser pokroić na małe kosteczki. Z masy ziemniaczanej kleić kulki, a do środka każdej wcisnąć kostkę sera. Powinna być cała oblepiona ziemniakami.

Bułkę tartą wymieszać ze startym parmezanem i obtaczać w niej kulki.
Kulki ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż kuleczki będą rumiane.

kulki ziemniaczane z serem

2 komentarze: