wtorek, 23 maja 2017

Rolada serowa

Bardzo smaczna, syta i łatwa do zrobienia rolada serowa.  Zrobiłam ją na komunię syna i była hitem. Wszystkim bardzo smakowała i najszybciej znikała z talerza.
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.  Można podawać ją z ulubionym sosem i surówką.
Może i Wy skusicie się na taką roladę?


Składniki

400 g sera żółtego
5 jajek
3 łyżki majonezu

Jajka wbić do miski i ubić mikserem. Dodać majonez, starty żółty ser i wszystko wymieszać.
Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać łyżką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić

1 podwójna pierś z kurczaka
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka

Pierś z kurczaka pokroić na kotlety i każdy cienko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki i smażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Na wystudzone ciasto serowe ułożyć piersi z kurczaka tak aby przykryły całą powierzchnię.
Na w dolnej części ciasta ułożyć pieczarki i zwinąć roladę.
Złożeniem ułożyć na blaszce do dołu  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut.
Wystudzić i kroić w plastry.

rolada serowa

4 komentarze: