wtorek, 2 maja 2017

Wątróbka z indyka w sosie chrzanowym

Wątróbka w sosie chrzanowym to moja propozycja na pyszny obiad. Podałam ją z ziemniakami puree. Wiem, wiem są miłośnicy tego dania i  osoby, które nie jedzą wątróbki.
Ja lubię wątróbki tylko drobiowe i takie znajdziecie na moim blogu. Polecam również inne przepisy, które znajdziecie w zakładce PODROBY

Składniki

600 g wątróbki indyczej
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
400 ml śmietany (dałam 18%)
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz ziołowy

Wątróbkę oczyścić i opłukać.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć wątróbkę obtoczoną w mące.
Smażyć  krótko z każdej strony, a następnie wyjąć na półmisek.
Na tym samym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Wlać śmietanę wymieszaną z chrzanem. Włożyć podsmażoną wątróbkę i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i smażyć około 2-3 minut.
Na talerzu posypać koperkiem.

wątróbka indycza w sosie chrzanowym




4 komentarze:

  1. wątróbki i chrzanu nie łączyłam nigdy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś nowego,wątróbki z indyka nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń