piątek, 12 maja 2017

Ziemniaki hasselback

Proste i smaczne danie, które pochodzi z kuchni szwedzkiej.
Ziemniaki zapiekane w piekarniku, które można podawać ze swoim ulubionym sosem.
Idealny dodatek do obiadu, który może zastąpić nam tradycyjne ziemniaki gotowane.
Do tego polecam porcyjkę mięsa, surówkę i obiad gotowy.

Składniki
6 średnich ziemniaków
4 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz

Ziemniaki umyć i ponacinać (uważać, aby nie przeciąć ziemniaka do końca) w cienkie plasterki około 3 mm.
Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach C około 25 minut.
Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Wysunąć na chwilę ziemniaki z piekarnika i posypać posypką. Oprószyć ponownie solą i pieprzem. Zapiekać ponownie około 20 minut.
Posypka powinna być rumiana.

ziemniaki hasselback

5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. :d Chociaż taka trochę malutka bomba kaloryczna :P. A co tam czasem można zgrzeszyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie smaczne :) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń