sobota, 13 maja 2017

Kokosowe bułeczki

Upiekłam przepyszne, pulchne babeczki z nadzieniem kokosowym. Do tego szklanka mleka lub kakao i mamy pyszne śniadanko, kolację lub podwieczorek.
Z podanej porcji wyszło mi 14 bułek.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy.


Ciasto
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki oleju
6 łyżek cukru
1 jajko

Masa kokosowa
150 g roztopionego masła
3 łyżki brązowego cukru
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
 Do roztopionego masła dodać cukier i wiórki. Wszystko wymieszać.

Lukier
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka
Wszystko dokładnie wymieszać

Do miski wlać ciepłą wodę, rozkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, dodać białko, ciepłe mleko, olej, mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm.
Posmarować ciasto masą kokosową i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 2cm  i układać na blaszce wyłożonej papierem.
Odstawić bułki do wyrośnięcia na około 10 minut po czym każdą posmarować żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Po wystudzeniu bułki polukrować.

kokosowe bułeczki

Polecam
bułki odrywane róże
norweskie bułeczki skoleboller
najsmaczniejsze jagodzianki
słodkie bułki z serem i ananasem

9 komentarzy: