środa, 10 maja 2017

Babka z kremem i truskawkami

Babka przekładana kremem i truskawkami.  Koniecznie spróbujcie, bo warto wypróbować.
Pracy nie ma przy niej zbyt wiele, a pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Moja mała podpowiedź. Ciasto przed przełożeniem kremem najłatwiej wybrać łyżką do lodów.
Ciasto, które Wam pozostanie można wykorzystać do zrobienia bajaderek lub ciasteczek.
Najprościej zjeść lub przygotować  deser w pucharkach.


Ciasto
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej+1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem
400 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
cukier według własnego smaku
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników.

Polewa
100 g mlecznej czekolady
100 g śmietany kremówki

Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą.

Dodatkowo
1 szklanka truskawek
posypka czekoladowa


Wykonanie:

Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej,  przesiać 2 szklanki mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać 1 czubatą łyżkę mąki i wymieszać.

Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) z kominem natłuścić margaryną i posypać kaszą manną.
Wlać ciasto ciemne, a następnie jasne Piec około 50 min w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem.
Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki.
Polać polewą i posypać posypką czekoladową.





8 komentarzy:

  1. wow ! wygląda tak apetycznie mmm !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie i chyba tak samakuje. Na pewno wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. ile tej maki bo w przepisie dalas 2 szklanki a wykonaniu 1 szklanke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam 2 szklanki mąki, a do drugiej części ciasta dodać dodatkowo 1 łyżkę mąki

      Usuń