niedziela, 25 czerwca 2017

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki) Za każdym razem będzie inny smak ciasta.
Może się skusicie i upieczecie takie ciacho, kiedy jeszcze trwa sezon truskawkowy.
Polecam!


Ciasto
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Masa budyniowa
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
1 l mleka
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.

Dodatkowo
1/2 kg truskawek
cukier puder do posypania ciasta


Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki o wymiarach 38x23 cm. Jedną część wyłożyć na dno blaszki,  ponakłuwać widelcem i wylać na ciasto ugotowany budyń.Rozłożyć na całości truskawki. Przykryć drugim plackiem lekko dociskając ciasto, aby szczelnie przylegało bokami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem

kruche ciasto z budyniem i truskawkami



Polecane ciasta
kruche ciasto z połówkami jabłek
malinowa fantazja
tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami
truskawkowa niespodzianka





4 komentarze: