piątek, 11 sierpnia 2017

Bułki śniadaniowe

Bardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację.
Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g.
Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości.
Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI.
Żródło przepisu https://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/

Składniki
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
80 g masła
180 ml ciepłego mleka
2 jajka
20 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania

Mąkę przesiać do miski, wsypać rozdrobnione drożdże, sól i cukier.
Masło rozpuścić, wlać do mleka, dodać jajka i wszystko roztrzepać. Wlać zawartość do mąki i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto bardzo dokładnie na stolnicy.
Podsypać maksymalnie 2-3 łyżkami mąki.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, utworzyć wałek i podzielić ciasto na 12 równych części lub odważyć po 80 g każdą bułkę. Wówczas wyszło mi 13 sztuk.
Z każdej porcji uformować kulkę i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach. Nakryć ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 20 minut.
Jajko roztrzepać widelcem i każdą bułkę posmarować jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. (około 20-30 minut)
Studzić na kratce.

bułki śniadaniowe

2 komentarze: