wtorek, 29 sierpnia 2017

Kalafior zapiekany z pulpetami

Jeśli nie macie pomysłu na kalafiora, to polecam Wam pyszną sycącą zapiekankę.
Takie danie jednogarnkowe z piekarnika. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na to smaczne warzywo.
Szczególnie polecam kalafior faszerowany mięsem mielonym. Mega!
Jeśli ktoś z Was skorzysta z mojego przepisu to proszę o podzielenie się opinią w komentarzu.

Składniki

1 średni kalafior
Kalafiora ugotować w posolonej wodzie na półtwardo.

Pulpety
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej

Do miski włożyć mięso, pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Wszystko wyrobić na jednolitą masę mięsną.
Formować małe kulki, obtoczyć je w mące i lekko obsmażyć na oliwie z dwóch stron.

Sos
1 puszka pomidorów
200 g kwaśnej śmietany (dałam 18%)
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz

Dodatkowo
200 g sera mozzarella

Pomidory wraz ze śmietaną zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego powkładać różyczki kalafiora, a pomiędzy nimi obsmażone pulpety.
Całość zalać sosem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, a następnie posypać startym serem i piec ponownie do rozpuszczenia się sera.

kalafior zapiekany z pulpetami


3 komentarze: