czwartek, 3 sierpnia 2017

Tort lodowy porzeczkowy

Upały cały czas dokuczają, a ja mam dla Was orzeźwiający tort lodowy. Powstał na bazie śmietany i czerwonych porzeczek. Mega smaczne.
Dekoracje ze śmietany można wykonać w dowolny sposób lub ułożyć na torcie cienką warstwę śmietany. Uwielbiam domowe lody bez żadnych dodatków chemii i ulepszaczy.
Minimum pracy, maksimum smaku.

Składniki
400 g śmietany kremówki 36%
1/2 kg czerwonych porzeczek
1,5 szklanki cukru (lub według własnego smaku)
200 g śmietany kremówki do dekoracji
1 łyżka cukru pudru (lub według własnego smaku)

Śmietanę 400 g ubić na sztywno. Porzeczki umieścić w rondelku , wsypać cukier i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Przelać  przez sito rozgniatając owoce.  Powstały sok odstawić do wystudzenia, a następnie wymieszać ze śmietaną.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę i umieścić w zamrażalniku.
Kiedy lody będą już zmrożone, ubić 200 g śmietany z dodatkiem cukru pudru. Dekorować torcik według własnego pomysłu. Ponownie mrozić.
Przed  degustacją lody należy wcześniej wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby lekko zmiękły.




tort lodowy porzeczkowy


2 komentarze:

  1. Bez lodów nie da się teraz przeżyć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi smaka na takie pysznosci

    OdpowiedzUsuń