środa, 25 października 2017

Mięsny kociołek z pieczarkami

Lubicie dania jednogarnkowe? Ja bardzo. Dużo jedzenia, mało mycia naczyń. Dzisiaj mam dla Was kociołek mięsny z pieczarkami i warzywami. Szybko i smacznie.
W zakładce DANIA JEDNOGARNKOWE znajdziecie więcej przepisów.
Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało.


Składniki
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
2 duże marchewki
250 g pieczarek
2 średnie cebule
5 średnich ziemniaków
kawałek selera
1 pietruszka
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka mąki pszennej
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra


Masło rozgrzać w rondlu i lekko przyrumienić mięso pokrojone w kawałki oraz oprószone solą i pieprzem.
Następnie dodać pokrojoną w w dużą kostkę cebulę. Marchewkę , pietruszkę i seler pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Smażyć chwilę, a następnie zalać 1,5 l wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pieczarki ( w plastry), ziele angielskie, liście laurowe, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką i gotować pod przykryciem aż mięso i warzywa będą miękkie.
Na koniec mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka. Zagotować i gotowe.


1 komentarz: