środa, 29 listopada 2017

Parówki w cieście

Parówki w cieście lub inaczej bułka z parówką. Idealne na śniadanie lub kolację. Podałam z czerwonym barszczem do popicia. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanej porcji wyszło mi 20 parówek otulonych ciastem.
Na zdjęciach filiżanka ze sklepu   tarka i miarka.
Znajdziecie  tam  fajne i ciekawe  rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu.
Polecam!



1 szklanka mleka (250 ml) + 10 łyżek do smarowania ciasta
110 g masła
1 łyżka cukru
2 całe jajka
30 g świeżych drożdży
3,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
20 cienkich parówek

Drożdże rozgnieść z cukrem i trzema łyżkami mleka na gładko. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, roztrzepane jajka, wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt, a następnie pociąć paski o szerokości 3 cm.
Parówki obrać z folii i każdą obwinąć ciastem spiralnie, tak aby ciasto zachodziło na siebie.
Parówki w cieście układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut aż ciasto lekko wyrośnie, posmarować ciasto mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.



3 komentarze:

  1. u mnie w domu też by się sprawdziły! może kiedyś podobne zrobię:)

    OdpowiedzUsuń