niedziela, 8 kwietnia 2018

Sernik babuni

Polecam Wam wspaniały wilgotny, rozpływający się w ustach sernik babuni.
Uwielbiam wszystkie serniki. Pieczone, gotowane i te na zimno. Jednak ten jest moim numerem jeden. Zawsze szybko znika i zawsze jest za mało. Więcej przepisów na serniki znajdziecie na moim blogu  w zakładce CIASTA.
Jeśli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Ciasto
300 g mąki pszennej
100 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbić jajko, dodać śmietanę i zimne pokrojone w kostkę masło.
Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie dno blaszki (23x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia  i następnie wyłożyć ciasto.

Masa serowa
1 kg twarogu śmietanowego
7 jajek
1 budyń śmietankowy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
70 g roztopionego masła

Ser skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę i utrzeć go z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku stale ucierając. Wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać roztopione masło. Wszystko razem zmiksować.
Pianę z białek ubić na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając .
Gotową masę wlać na blaszkę z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1h
Ja piekłam 50 minut . Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia.
Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

sernik babuni

5 komentarzy:

  1. Takie najprostsze serniczki są bardzo smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być sernik z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można , ale polecam bardziej ser twaróg

      Usuń