środa, 27 czerwca 2018

Indyk pieczony z ketchupem

Indyk pieczony w marynacie z ketchupem. Rewelacyjny w smaku, wilgotny. Możemy go podawać na dwa sposoby. Na ciepło pokrojony w plastry do obiadu lub na zimno na kanapki.
Podałam z ryżem i surówką. Więcej przepisów na różne rodzaje mięs znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Specjalnością mojego bloga są dania mięsne i dlatego jest tam największy wybór przepisów i propozycji obiadowych.
Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.


Składniki
1 kg piersi z indyka
1 duża cebula

Marynata
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oleju
5 łyżek ketchupu łagodnego

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron.
Polać mięso i odstawić w chłodne miejsce pod przykryciem na około 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego i na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w piórka.
Piec mięso pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1h i 20 minut
Po upieczeniu mięso pokroić w plastry.

indyk pieczony z ketchupem


1 komentarz: