środa, 20 czerwca 2018

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Bardzo smaczne ciasto z brzoskwiniami .Łatwe do przygotowania, pięknie się prezentuje i bardzo szybko znika . Piekłam podobne ciasto z połówkami jabłek, które było również bardzo smaczne, a znajdziecie je na blogu w zakładce CIASTA.
Jeśli nie macie pomysłu co upiec to koniecznie wypróbujcie przepis, a następnie podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zapraszam również po inne przepisy na ciasta, obiady, warzywa itp.

Ciasto
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2  łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć (dno) papierem do pieczenia,

Masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
1 l mleka

Budyń ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.

Dodatkowo
6 brzoskwini

Brzoskwinie obrać i przekroić na połówki.

Przygotowanie ciasta do pieczenia
1 Na dno blaszki jeden rozwałkowany placek ciasta
2 wylać na ciasto ugotowany budyń
3 ułożyć połówki brzoskwiń
4 przykryć szczelnie drugim plackiem dociskając boki ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.




5 komentarzy:

  1. bardzo ładnie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę pani ależ to jest smakowite muszę zachęcić moją Julię aby w sobotę ten smakołyk upiekła. Georg

    OdpowiedzUsuń