niedziela, 8 lipca 2018

Wiśniowa chmurka -ciasto

Wiśniowa chmurka to rewelacyjne w smaku ciasto, ale również pięknie się prezentuje.
Wymaga trochę czasu przygotowania i pracy, ale zapewniam Was, że warto.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście i nie piekliście to koniecznie musicie zrobić takie wspaniałe ciasto.
Słodka beza i wiśnie w galaretce to połączenie idealne.
Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta, które polecam.

Ciasto
300 g mąki
125 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, wodę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki.  Widelcem ponakłuwać ciasto i piec w 200 stopniach C aż  będzie rumiane.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Warstwa wiśniowa
1 kg wiśni
3 galaretki wiśniowe


Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (3,5 szklanki) i wystudzić. Galaretka powinna być lekko stężona.
Wiśnie wydrylować (usunąć pestki).

Na upieczonym cieście rozłożyć wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto przełożyć do lodówki i poczekać aż galaretka całkowicie zastygnie.

Masa śmietanowa
600 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
cukier puder według własnego smaku

Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, a następnie dodać serek mascarpone i wymieszać.
Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę z wiśniami. Schłodzić.

Beza
3 białka
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g płatków migdałowych
Białka ubić na sztywno,a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną  i zmiksować.

Blaszkę 38x23 cm obrócić do góry dnem, ułożyć na niej papier do pieczenia i wyłożyć pianę na całej powierzchni blaszki.
Posypać całość płatkami migdałowymi i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 50 minut. 
Po wystudzeniu bezy ułożyć ją na warstwie śmietanowej.
Przechowywać ciasto w lodówce.

wiśniowa chmurka



2 komentarze: