poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Ciasto z gruszkami i cukinią

Polecam Wam rewelacyjne ciasto z gruszkami i cukinią. Wilgotne, delikatne i korzenne w smaku.
Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze do ciasta będą gruszki twarde, ale można zamienić je również na jabłka. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie swoje opinie w komentarzach.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA, które Wam polecam.
W te upały, które ostatnio panują polecam również ciasta bez pieczenia, które również w tej zakładce wyszukacie.

Składniki
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki ziaren słonecznika
2 jajka wielkości L
3/4 szklanki cukru kryształu
150 ml oleju
1 średnia cukinia (dałam żółtą)
4 małe gruszki

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z niej rękoma wodę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie miksując wlewać stopniowo olej. Dodać odciśniętą cukinię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika.
Wszystko zmiksować do połączenia się składników.
Wsypać słonecznik oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki.
Delikatnie wymieszać
Blaszkę prostokątną (keksówkę) o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut do tzw suchego patyczka.

ciasto z gruszkami i cukinią



2 komentarze: