niedziela, 28 października 2018

Węgierskie bułki

Bułki węgierskie, które podczas pieczenia zalewamy mlekiem. Polecam  używać formy zamkniętej, aby nie wyciekało z niej mleko podczas pieczenia.
Bułki są puszyste, delikatne i wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację.
Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach.
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI.

Ciasto
350 g mąki pszennej
2 żółtka
25 g świeżych drożdży
250 g mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem.
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i lyżką mleka. Poczekać  10 minut i wyrośnięte wlać do mąki.
Wszystko wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.

100 g miękkiego masła
100 g cukru

Wszystko razem utrzeć  i posmarować rozwałkowane ciasto.
Zwinąć w rulon i pociąć w 5 cm kawałki.
Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i układać bułki przecięciem do góry.
Odstawić do wyrośnięcia.

300 g mleka
3 łyżki cukru

Mleko wymieszać z cukrem.
Połowę mleka z cukrem wlać do formy z bułki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki zaczną się rumienić. Wlać drugą połowę mleka i  piec około 15 minut.
Wyjąc z piekarnika i odstawić do wystudzenia.




3 komentarze: