środa, 17 października 2018

Wieprzowina po kantońsku

Polecam Wam bardzo fajny przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem.
Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu.
Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad.
Proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania.


Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
2 szklanki bulionu mięsnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki wina wytrawnego
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i chwilę smażyć z mięsem. Całość zalać bulionem, dodać imbir, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę.
Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Mięso wyjąć pokroić na plastry i polać sosem.

wieprzowina po kantońsku


2 komentarze: