wtorek, 3 lutego 2015

Fasolka po bretońsku.

Składniki:

500 g fasoli typu jaś
400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej)
150 g wędzonego boczku
2 średnie cebule
1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:

Fasolę opłukać, wrzucić do garnka .
Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc.
Następnie wylać wodę , w której moczyła się fasola i wlać świeżą.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka.
Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę.
Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką.
Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać na gorąco.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam, bardzo sycące danie. Robiłam ostatnio z pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka ilością wody zalac ponownie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda musi być około 3 cm nad fasolą, w razie potrzeby uzupełniać wodę

      Usuń