czwartek, 9 kwietnia 2015

Bułeczki z sezamem

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 żółtko
sezam do posypania

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę dodać ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże,sól i wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasto należy długo wyrabiać, aby dobrze napowietrzyć.
Zrobić z ciasta kulkę włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 części.
Z każdej części uformować wałek o grubości 1 cm i długości około 20 cm
Zwijać z wałeczka S.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach C około 20 minut.
Studzić na kratce.








30 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają, muszą być pyszne rano ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze zawijaski i z sezamem, to lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przeurocze! nadałaś im cudny kształt :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne buły :-))) na śniadanko idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukam dobrego, sprawdzonego przepisu na bułeczki. Chętnie wypróbuję bo Twoje wyglądają świetnie. Uwielbiam jak w domu pachnie wypiekami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne fikuśne, jak malowane bułki. Pozdrawiam ciepło i wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjnie Ci wyszły :) powinniśmy się od Ciebie uczyć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Sezam sprawdza się w takich wypiekach idealnie! kochamy ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładne i zapewne smaczne :)

    OdpowiedzUsuń