niedziela, 12 kwietnia 2015

Bułki maślane

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
30 g świeżych drożdży
2 żółtka
3 łyżeczki cukru pudru
80 g masła
1 szklanka mleka
1/3 łyżeczki soli
olej
mleko do posmarowania bułek


Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka,cukier puder,roztopione i przestudzone masło,
letnie mleko, sól i wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść. Zrobić kulkę z ciasta i odstawić pod przykryciem w  ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować z ciasta wałek.
Pociąć na równe 12 części.
Uformować bułeczki i ułożyć na blachę
Każdą bułkę posmarować olejem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut.



Źródło przepisu : http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/



28 komentarzy:

  1. Nie ma to jak bułeczki maślane;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się prezentuję, uwielbiam te maślane :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe bułeczki najlepsze na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe bułeczki, domowe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na śniadanie z dżemem lub twarożkiem... marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmm maślane bułeczki z dżemikiem truskawkowym i szklanką mleka... rozpływamy się :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham maślane bułeczki, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe bułeczki najlepsze na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam domowe bułeczki i ten zapach w domu jak się pieką :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam maślane bułeczki, szczególnie z dobrym dżemem na lekkie śniadanie ;-)

    OdpowiedzUsuń