piątek, 3 kwietnia 2015

Kukułczanka -likier

Składniki:

1/2 l  białej wódki
400 g cukierków kukułek
2 puszki mleka skondensowanego  niesłodzonego

Wykonanie
Cukierki wyjąć z papierków i włożyć do słoika,
zalać wódką i potrząsać mocno zakręconym słoikiem.
Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni w celu rozpuszczenia się
cukierków w alkoholu.
Po rozpuszczeniu się kukułek zmiksować i dodać mleko
skondensowane i ponownie zmiksować.
Jeżeli likier ma być mocniejszy można dodać mniej mleka.
Odstawić w chłodne miejsce.





19 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam domowych alkoholi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj uwielbiam. Wesołych i wspaniałych Świąt Wielkanocnych :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy sama nic nie "pędziłam" ale piłam u znajomych, moja mama robi najlepszy na świecie likier jajeczny, ale jak patrzę na ten Twój to przyznam, że kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie pyszny :) pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kukułek mniam, to moje ulubione cukierki z dzieciństwa. Likier pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w tym roku likier kawowy już czeka :) Świetny przepis :) Życzę zdrowych i wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tez lubię, muszę kiedyś się zebrać i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nasza siostra uwielbia robić ten likier i obdarowuje nim wszystkich z rodziny i znajomych :) My wolałybyśmy taki bez wódki xD

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś go piłam i jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, pyszny, na zdrowie! :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepraszam a można zastosować mleko zagęszczone 7,5% niesłodzone.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłem likierek i moje panie ciurkiem wypiły

    OdpowiedzUsuń