sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z kajmakiem

Mazurek mój nie jest śliczny, wymuskany, ale bardzo smaczny.

Kochani,
życzę Wam zdrowych, pogodnych Świąt,
smacznego jajka
i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa



Składniki:

Ciasto
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 puszka kajmaku
migdały
morele

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blachy , a brzegi lekko podwyższyć zawijając brzeg ciasta.
Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
do zarumienienia się
Po wystudzeniu polać kajmakiem i udekorować.



12 komentarzy:

  1. Uwielbiam mazurka. Spody upiekłam już wczoraj, teraz tylko dodać masę i zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny ;)
    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładny mazurek :)
    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodko i wiosennie:)
    Pięknych, spokojnych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny mazurek! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mazurek prezentuje się doskonale :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny mazurek :-) wspaniałych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. najbardziej klasyczny z mazurków! wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ten Twój mazurek :)

    OdpowiedzUsuń